W dniu 10.12. studenci z kierunku Robotyzacja Procesów Wytwórczych mieli wyjątkową okazję odwiedzić Fabrykę Cukierków Pszczółka, gdzie mogli zapoznać się z nowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi stosowanymi
w procesach produkcji słodyczy. Uczestnicy wizyty zapoznali się z robotyzacją linii pakujących, automatycznymi systemami dozowania oraz metodami kontroli jakości wykorzystywanymi w zakładzie.
W wydarzeniu wzięli również udział przedstawiciele firmy Siemens, którzy zaprosili studentów na specjalną prezentację pt. „Sztuczna inteligencja w automatyce”. Prelegenci przedstawili najnowsze kierunki rozwoju automatyki przemysłowej, zastosowania AI w monitorowaniu procesów produkcyjnych oraz możliwości, jakie te technologie stwarzają dla przyszłych inżynierów. Spotkanie otworzyło dyskusję o przyszłości automatyki przemysłowej oraz roli sztucznej inteligencji w nowoczesnych procesach produkcyjnych. Opiekę nad studentami sprawowała pani dr hab. inż. Katarzyna Piotrowska.
Była to niezwykle cenna i motywująca lekcja praktyki – dziękujemy Fabryce Pszczółka oraz firmie Siemens za gościnność i możliwość zdobycia nowych doświadczeń!